Natalias mentorerfaringer bidrager til hendes arbejdsplads

Natalias mentorerfaringer bidrager til hendes arbejdsplads

I Student In Business (SIBU), et initiativ af Education Esbjerg, er det første mentorforløb i fuld gang – og det er med stor succes.

Her halvvejs inde i forløbet melder flere af programmets mentees tilbage, at deres pågældende mentor allerede har guidet og hjulpet dem med flere af de udfordringer, de oplever i overgangen fra studieliv til arbejdsliv. Men det er ikke kun de deltagende mentees, der udvikler sig under programmet. Mentorerne oplever også, at det at være mentor er givende for dem - både personligt og fagligt.

Natalia Chrapkova er mentor i SIBU mentorprogrammets første runde.
Her er hun matchet med en studerende, Ditte Foged Jensen, som er ved at tage den selvsamme uddannelse, som Natalia tog på Aalborg Universitet Esbjerg.

– Jeg studerede bioteknologi og til kemiingeniør her i Esbjerg på Aalborg Universitet, hvilket faktisk også er det, som min mentee, Ditte, er i gang med. Den fælles uddannelsesbaggrund med de samme lærer og de samme forløb, som vi har, er virkelig med til at gøre os til et godt match, og så er det en stor styrke for vores mentor-mentee relation, fortæller Natalia.

Natalias tilgang til samarbejde, især med de yngre medarbejdere, har også ændret karakter, og jeg er sikker på, at det er givende for alle involverede. Det tilskriver jeg direkte den læring, der er kommet gennem mentorprogrammet

- Jacob Kirkegaard Rasmussen, Head of Process Department hos DSM Esbjerg

Samarbejdet har ændret karakter

Udover deres fælles uddannelsessted har de også det tilfælles, at de begge har været studentermedhjælpere i en virksomhed. Her gik Natalia fra en stilling som studentermedhjælper hos DSM Esbjerg til en fastansættelse som Process Engineer samme sted.
Blandt andet derfor hjælpes flere af DSM Esbjergs studentermedhjælpere af Natalia, og her har Natalia bemærket, at hun med deltagelsen i mentorprogrammet, har ændret sin måde at arbejde med studentermedhjælperne på.

– Her hos DSM Esbjerg samarbejder jeg med samt hjælper og træner flere af vores studentermedhjælpere. Det er en noget anden relation, end den jeg har til min mentee, men alligevel er jeg begyndt at bruge nogle af mine redskaber og erfaringer fra at være mentor overfor studentermedhjælperne. At være mentor giver mig en ny indsigt i, hvilke spørgsmål de studerende går rundt med, og dem kan jeg nu spørge bedre ind til, fortæller hun.

Fra september skal Natalia yderligere være vejleder på kandidatspecialer, som flere af de ansatte studerende skal skrive. Også her vil Natalia gøre brug af sine erfaringer fra rollen som mentor.

– Fordi det er de kandidatstuderendes sidste år på studiet, vil jeg helt sikkert kunne bruge nogle af de spørgsmål, som jeg har stillet min mentee, men i særlig grad også de spørgsmål min mentee har stillet mig. At huske de spørgsmål vil bare gøre det nemmere og forbedre muligheden for at spørge ind til, hvorfor de kandidatstuderende har valgt deres projekter, og samtidig vil spørgsmålene også kunne bidrage til at skubbe dem i retningen af, hvad det er, de egentlig gerne vil, siger Natalia.

Mentorerfaringerne, som Natalia har gjort sig, er dog også gavnlige for hende, når det er hendes kolleger, der har brug for en hjælpende hånd eller feedback.

Mentor Natalia Chrapkova (tv) og mentee Ditte Foged Jensen (th). Foto: REDSTAR 

– Dittes og mine samtaler er med til at udvikle mig og forbedrer mine færdigheder indenfor mentoring. Jeg oplever, at mentoring er en kompetence, som er meget givende og god at udvikle. Også på arbejdspladsen, hvis jeg skal hjælpe mine kollegaer med noget, så gør mentorerfaringerne bare, at det falder mig mere naturligt, hvordan jeg skal hjælpe, eller hvad jeg skal spørge om, forklarer Natalia.

At mentorprogrammet har tilføjet til Natalias arbejde hos DSM Esbjerg er heller ikke gået ubemærket hen. Her har særligt Natalias leder set en udvikling hos hende.

– Natalia og jeg har talt om hendes oplevelser gennem mentorprogrammet, og her har jeg kunnet se og høre, at det har bidraget til refleksion og personlig udvikling hos Natalia. Hendes tilgang til samarbejde, især med de yngre medarbejdere, har også ændret karakter, og jeg er sikker på, at det er givende for alle involverede. Det tilskriver jeg direkte den læring, der er kommet gennem mentorprogrammet, fortæller Jacob Kirkegaard Rasmussen, Head of Process Department hos DSM Esbjerg.

Indblik og kontakt

Selv var Natalia klar over, hvad hun skulle efter sin studietid. Alligevel ser hun dog mentorprogrammet som en stor hjælp for de studerende og et godt tiltag for dem for at få en god start på deres karriere, uanset om fremtiden er fastlagt eller forholdsvis uklar.

– Jeg synes mentorprogrammet er et rigtig godt initiativ. Hvis mentorprogrammet havde været tilgængeligt for mig, da jeg studerede, så havde jeg helt sikkert tilmeldt mig – også selvom jeg havde en studentermedhjælperstilling med udsigt til fastansættelse her hos DSM Esbjerg. Jeg kan virkelig godt lide, at initiativet både hjælper studerende med at få en fod indenfor hos virksomheder, og samtidig også giver virksomhederne en kontakt til de studerende, fortæller Natalia.

Også hos Natalias leder er der positiv opbakning til mentorprogrammet og til den forbindelse, det giver til de studerende.

– Vi er altid interesserede i samarbejder med eksterne partnere. Det giver ny inspiration og en dybere forståelse af, hvad der rør sig hos de studerende. De studerende er jo potentielle fremtidige kollegaer, og her er vi interesseret i at kunne tiltrække de bedste, og det kræver forståelse af, hvad der interesserer de studerende. Hvis vi samtidigt kan bidrage til de studerendes udvikling – så er det win-win, fortæller Jacob Kirkegaard Rasmussen, Head of Process Department hos DSM Esbjerg

Det næste forløb af mentorprogrammet skal i gang til efteråret og derfor søger Education Esbjerg netop nu efter flere mentorer til at inspirerer og hjælpe et nye hold af mentees. Læs om mentorprogrammet og mulighederne for at blive mentor på SIBU.dk/Mentorprogram

Natalia Chrapkova – Foto: REDSTAR

 

Jeg oplever, at mentoring er en kompetence, som er meget givende og god at udvikle. Også på arbejdspladsen, hvis jeg skal hjælpe mine kollegaer med noget, så gør mentorerfaringerne bare, at det falder mig mere naturligt, hvordan jeg skal hjælpe, eller hvad jeg skal spørge om.

- Natalia Chrapkova

DU KAN OGSÅ BLIVE MENTOR

Læs mere om det at være mentor lige her 

Artiklen er skrevet af:

Sofus Tao Pedersen

Ander nyheder

Det er fedt at have en mentor

“Det er fedt at sparre med en der har gået på samme universitet som mig” I denne video fortæller Anne Birgitte Pørksen, studerende på SDU, Malthe Schwartz, studerende på Erhvervsakademi

Læs mere
Det er fedt at være mentee

Freja, Ole og Anne har efter få samtaler med deres mentor allerede fået en masse sparring og hjælp Student In Business (SIBU) Mentorprogram.

Her kan du læse mere om, hvordan det er at være mentee.

Læs mere

Student in Business (SIBU) er et initiativ af Education Esbjerg. Du kan læse mere om Education Esbjerg på educationesbjerg.com

Close Bitnami banner
Bitnami