Virksomhed
Har du ansatte i din virksomhed, der vil være perfekte som mentorer?
– SKAL DU VÆRE MED?
Torben Jørgensen, Design Director og Partner – Quantity Digital
– Bidrager med mentorer til Student in Business (SIBU) Mentorprogram
Hvad får din virksomhed ud af at bidrage til mentorprogrammet?
Mentorprogrammet bidrager til at skabe større synlighed omkring jeres virksomhed for en interessant gruppe af studerende.
Det giver jeres ansatte, mentoren, en mulighed for en personlig udvikling og for at prøve kræfter med det at lede og inspirere en studerende.
Mentoren vil ligeledes få mulighed for at netværke med andre mentorer og mentees.
Hvem kan være mentor og hvad er opgaven?
Mentor er et ungt, forholdsvis nyuddannet menneske fra erhvervslivet. Mentoren bruger sin tid, viden og erfaring til at vejlede, coache og udvikle mentee. En mentor skal gerne have følgende:
- En videregående uddannelse
- 2-8 års erfaring
- En personlig interesse i at vejlede et andet menneske
Som en del af programmet vil mentoren blive klædt på til sin rolle, han/hun vil få udleveret redskaber til samtalerne samt have mulighed for at netværke med andre mentorer ved de tre netværksmøder. Det er vigtigt, at mentoren er nysgerrig på sin mentee og på de udfordringer, han eller hun kommer med.
Mentoren bruger sin tid, viden og erfaring til at vejlede, coache og udvikle den studerende. Mentorerne findes via alumnenetværk på de videregående uddannelser, gennem virksomheder samt via netværk.
Som en del af tilmeldingen til mentorprogrammet udfyldes oplysninger og spørgsmål. Disse danner udgangspunkt for matchprocessen. Mentor modtager en bekræftelse på tilmeldingen.
Hvem er den studerende og hvilken rolle har vedkommende?
Den studerende vil være på sidste år af sin videregående uddannelse og som udgangspunkt på en lokal uddannelse placeret i Esbjerg.
Han/hun har søgt om at være med i mentorprogrammet, og er blevet udvalgt på baggrund af en ansøgning og et match. Den studerende er derfor topmotiveret og engageret i sin deltagelse og for at få et udbytte af mentorrelationen.
Det er den studerendes ansvar at forberede samtaler, sende en mødeindkaldelse, en dagsorden samt at skrive et referat med fokuspunkter, som han/hun skal arbejde med frem mod næste møde. Ligesom at den studerende er indstillet på at være fleksibel ift. mødetidspunkt og mødested for samtalerne.
Hvad den studerende ønsker vejledning ift. afhænger af den enkelte, og hvad vedkommende og mentor aftaler. Eksempler kunne være:
- Indsigt i et erhvervsområde
- Overgangen fra et studie til det første job
- Jobsøgningsprocessen
- Inspiration til anvendelse af teori i praksis og større projekter
Matchprocessen
Student in Business (SIBU) står for at indsamle profilerne på mentorer fra virksomhederne og alumnenetværk. Ud fra beskrivelser af mentorerne udarbejdes et stillingsopslag henvendt til kommende mentees. SIBU står for annonceringen og for branding af programmet.
På baggrund af ansøgningerne laver SIBU et match mellem mentor og den studerende. Skulle der opstå tvivl om et evt. match vil den pågældende mentor blive kontaktet inden matchet er endeligt.
Der vil blive udarbejdet en kontrakt mellem virksomheden, mentee og SIBU, der fastlægger rammerne for mentorprogrammet, hvilke forventninger der er til de deltagende parter samt afdækker den gensidige tavshedspligt under og efter forløbet.
Evaluering
Mentorprogrammet evalueres løbende. Halvvejs i programmet laves der et telefoninterview med hver mentee og hver mentor.
Under hele forløbet er der mulighed for at tage kontakt til de ansvarlige for programmet ved spørgsmål, brug for erfaringsudveksling eller brug for ny inspiration.
Det forventes, at der tages kontakt, hvis er opstår udfordringer i mentor- mentee relationen. Det er begge parters ansvar.
Finansiering
Det er gratis for en mentee at deltage i programmet. Mentor ”betaler” med medgået tid. Der forventes et samlet tidsforbrug for mentor på 20 – 25 timer over 9 måneder.
Virksomheder eller uddannelsesinstitutioner stiller sig i forløbet til rådighed for afholdelse af de tre netværksmøder.
Her er der mulighed for at vise sin virksomhed/uddannelsesinstitution frem samt at komme med et oplæg på dagen.
Education Esbjerg afholder alle omkostninger til annoncering, matchmaking og andre oplægsholdere.
Hvilke virksomheder deltager allerede i mentorprogrammet?
Vores første mentorprogram startede i marts 2021, de næste starter i november og følgende virksomheder er med i enten forløb 1, 2 eller i begge:
- Ørsted Wind Power
- Polytech
- Associated Danish Ports
- Kemp & Lauritzen
- Jansson Alarm
- Semco Maritime
- Multijuice
- Seacabin
- Foga
- EY
- Kvist Industries
- telesikring
- Qubiqa
- Rambøll
- Sydvestjyske Museer
- Deloitte
- EVR
- Quantity Digital
- Arkitektfirmaet Rudolf
- Lolk
- Logitrans
- Sydvestjysk Sygehus
- DSM
- Esbjerg Kommune
- Viking Life-Saving Equipment
- 2care4
Styregruppe
Mentorprogrammet har en styregruppe bestående af repræsentanter fra virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Styregruppens opgave er sammen med Education Esbjerg at sørge for den fortsatte udvikling af programmet.
Styregruppen mødes to gange om året.
Torben Jørgensen
Design Director og Partner - Quantity Digital
Jacob Kirkegaard Rasmussen
Head of Process Department hos DSM Esbjerg.
Natalia Chrapkova.
Process Engineer DSM Esbjerg